måndag 31 oktober 2011

Lite fakta om mat

Tänkte dela med mig lite fakta om mat socker och beroenden.
Det är från min fantastiskt duktiga lärare på kostrådgivarutbildningen.
Jag är själv sockeralkoholist och vet att det stämmer till 100%
Anna Hallén
Vad gör söt smak i vår hjärna? Vilka signaler skapar den? Jo, att maten är ogiftig och ofarlig, vilket skapar ett beröm från hjärnan med signalen - Bra, ÄT MER!Tillsammans med denna starka överlevnadssignal OCH belönongssignal så blir vi även tillfälligt gladare och vissa kan utveckla ett beroende. Det finns tyvärr inget naturligt stopp i hjärnan för söt mat. (Kroppen ser potatis och mjöl som sö...tt, även majsprodukter och puffat ris). Det som stoppar är när magen är full och då har vi ätit alldeles för mycket. HÄR skiljer sig smala människor sig från oss som jagar vikt. De har ett ointresse ver mat och äter bara det som ligger på tallriken, sen är de klara OCH nöjda!. Vi vill uppfatta känslan av nöjdhet i hjärnan, vilket aldrig kommer (den vill bara ha mer!) så vi äter tills magen är full...

Anna Hallén
Lite spännande fakta från föreläsningarna i fredags: 1. Bröd och pasta innehåller växtproteiner till 10%. Av en sort som gör oss sjuka. (gluten) 2. 1990 åt vi 50 kg veteprodukter/person och år. Idag är siffran 80 kg!!! 3. 1990 åt vi 4 kg pasta/person och år. Idag är siffran 10 kg. 4. Och jag äter inget av detta så någon måste äta dubbelt :) 5. Gluten skapar läckande tarm. Det som läcker ut är peptider. Peptider skapar inflammation, påverkar hjärnan och psykologin. (Ex autism, depression, aggresivitet och schitzofreni)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar